De psychologie van een sixpack

Je zult misschien denken dat een sixpack niets te maken heeft met psychologie, maar dan zit je toch fout. Waarom dat is zal ik je uitleggen.

Ik kan je in drie zinnen uitleggen hoe je een sixpack kunt krijgen:

  1. Volg een duidelijk sportschema en hou je daar strict aan
  2. Eet minder dan je lichaam dagelijks nodig heeft
  3. Hou dit vol totdat je buikspieren zichtbaar zijn

Het probleem met dit simpele schema is dat mensen zich er niet aan houden. Elke dag op een calorisch tekort eten gaat snel vervelen en al snel krijg je dan zin in een lekkere biefstuk of een paar biertjes. En het leven komt ook tussen jouw sportschema en je andere activiteiten.

Om zichtbare buikspieren te krijgen is het dus zaak dat je niet alleen de goede dingen doet, maar dat je deze goede activiteiten ook langdurig volhoudt. Om je daarbij te helpen zal ik hieronder een paar psychologische tips geven:

Tip 1: stel duidelijke doelen

Uit onderzoek onder talloze proefpersonen is keer op keer gebleken dat doelen stellen betere resultaten geeft dan geen doelen stellen. Dat klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar dat is het voor veel mensen niet. We komen namelijk nog veel sporters tegen die geen duidelijke doelen hebben.

En als ze dan doelen hebben, zijn het vaak geen bruikbare doelen. Mensen zeggen dan bijvoorbeeld dat ze gezonder willen worden (zonder erbij te vertellen hoe dat er dan precies uitziet). Of ze vertellen dat ze willen afvallen (zonder erbij te vertellen hoeveel ze willen afvallen.

Binnen de psychologie hebben we een duidelijk stappenplan voor het stellen van doelen. Ze moeten: Specifiek, meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Als je wilt afvallen, zou je bijvoorbeeld als doel kunnen hebben: ik wil de komende twee maanden elke week een halve kilo afvallen. Simpel, maar effectief.

Tip 2: Laat je door anderen helpen, niet tegenwerken

We delen anderen in twee groepen in: supporters en saboteurs. Supporters helpen je om je doelen te verwerkelijken. Ze moedigen je aan als je bezig bent om je doelen te bereiken en wijzen je terecht als je dingen doet die niet aan je doelen bijdragen. Een professionele therapeut of coach kan deze rol ook innemen.

Saboteurs doen precies het tegenovergestelde. Zij houden je juist tegen in het bereiken van je doelen. Vaak doen ze dat uit goede bedoelingen, maar desalniettemin helpt het je niet. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat je teveel afvalt, of ze zien liever dat je weer met hen komt drinken. Luister niet naar hen en zoek juist vaker je supporters op.

Tip 3: Vergroot je zelfdiscipline

Het vertalen van je doelen naar actie komt neer op een simpel idee: doe wat je jezelf voorgenomen hebt. Die vaardigheid noemen we zelfdiscipline.

Zelfdiscipline is een spier op zich. Als je niet gewend bent om jezelf te houden aan je doelen, zul je hier ook nooit goed in worden. Maar gelukkig kun je jezelf hier wel in oefenen en dus steeds beter worden. Bouw het daarom langzaam op. Niet direct anders eten, meer sporten en stoppen met roken, maar liever eerst het ene en dan het andere. Je gaat toch in een sportschool ook niet op de eerste dag 100 kilo bankdrukken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *