Spierpijn en bewegen: hoe zit dat?

Iedereen heeft het wel eens gehad. Je hebt flink gesport, je hebt een flink eind gewandeld of je hebt iets zwaars getild en de volgende dag heb je last van spierpijn. Heb jij ook te maken met spierpijn en ben je benieuwd hoe spierpijn precies ontstaat bij beweging? Lees dan meer over dit onderwerp in dit artikel.

 

Wanneer krijg je spierpijn?

Je krijgt spierpijn na ongewone of zware inspanning. Dit kan meteen na de inspanning gebeuren, bijvoorbeeld als je de berg aan het opwandelen bent, maar vaak treedt de pijn in de spier pas na één dag op. Je kunt overigens niet alleen spierpijn krijgen bij zware inspanning, maar ook als je lang dezelfde houding hebt aangenomen of als je een bepaalde ziekte hebt, zoals griep.

 

Hoe ontstaat spierpijn?

Als de spierpijn tijdens de inspanning optreedt, komt dit omdat de belasting op de spieren zo groot is dat de spieren hun afvalstoffen niet meer goed kwijt kunnen. Hierdoor ontstaat er een ophoping van afvalstoffen zoals melkzuur, die voor spierpijn zorgen. Heb je later spierpijn, zoals een dag na de inspanning, dan is de spier op diverse plaatsen een beetje beschadigd geraakt door de zware inspanning. Daarnaast heb je te maken met ontstekingsreacties (zoals zwellingen), die ervoor zorgen dat de spier pijn doet. Als je niets doet voel je maar weinig pijn, maar als je de spier belast heb je spierpijn.

 

Als je spierpijn hebt, is dit helemaal niet erg en zeker niet als je jouw spieren wil laten groeien. Om jouw spieren te laten groeien, moet je de spieren namelijk beschadigen en vervolgens weer verder opbouwen. Heb je spierpijn, dan is dit voor sporters dus eigenlijk een goed teken. Heb je er last van, dan kan ik een fysiotherapeut je hiermee verder helpen.

 

Meer informatie:

 

www.spierpijninformatie.nl

www.lijfenleven.com/fysiotherapie-veenendaal/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *