Trainen voor die sixpack met behulp van eiwitshakes

Een mooi gespierd lichaam daar moet je aan werken natuurlijk. Spieren krijg je niet vanzelf maar enkel door regelmatige en herhaalde training. De spieropbouw kan echter sneller of trager verlopen in functie van je eigen metabolisme én in functie van je dieet. En daar komen de befaamde eiwitshakes in de kijker. Eén van bewezen effecten van dit soort shakes is immers net dat ze, wanneer geconsumeerd voor of net na een trainingssessie, de spieropbouw enorm kunnen versnellen. Een woordje uitleg.

Welke eiwitten heb je nodig voor bodybuilding en spieropbouw?

De meeste trainers en handboeken zullen aanraden om minstens twee soorten eiwitten te combineren als je de beste resultaten wil behalen qua spieropbouw. Inderdaad, er zijn verschillende soorten eiwitten en ze hebben niet allemaal dezelfde effecten. Bovendien worden sommige eiwitten makkelijker door ons lichaam opgenomen en verteerd dan andere. De meest populaire varianten zijn de zogenaamde wei- en soja- eiwitten.

Wei-eiwitten zijn eigenlijk een afgeleid van melkproducten. Ze worden verkocht in twee variëteiten: de concentraten en de isolaten. Beide varianten bevatten een zeer hoge concentratie eiwitten en weinig vet of cholesterol. Concentraten bevatten gemiddeld 80 procent eiwitten, isolaten zitten rond de 90 procent.

Als je één soort eiwitten kiest om je te helpen bij het trainen voor die perfecte sixpack dan zijn wei-eiwitten de ideale keuze. Dankzij hun rijke inhoud aan aminozuren helpen ze spierweefsel zich snel herstellen waardoor je nog regelmatiger kan trainen en nog sneller spieren opbouwen. Enige nadeel aan wei-eiwitten is dat mensen met een lactose-intolerantie ze niet kunnen verwerken. Voor hen zijn er gelukkig nog de soja-eiwitten beschikbaar.

Shakes met soja-eiwitten

De naam zegt het al, soja-eiwitten worden verkregen uit de sojaplant. Plantaardige eiwitten hebben grotendeels dezelfde eigenschappen als dierlijke eiwitten en kunnen dan ook als een alternatief gebruikt worden voor zij die om medische of andere redenen geen dierlijke eiwitten kunnen of willen consumeren. Ook deze eiwitten bestaan in isolaten- en concentratenvorm maar er bestaat ook een deegvorm van. Dat laatste is erg handig in de keuken want het laat toe koekjes, cakes, of brood te bakken die rijk zijn aan eiwitten. De soja-isolaatvorm is erg geconcentreerd en wordt normaal niet in die vorm geconsumeerd maar enkel verwerkt in andere voedingsproducten. De wetenschap is er nog niet helemaal uit of het ook slecht is voor de gezondheid om ze in deze geconcentreerde vorm te consumeren maar als je erover twijfelt om het te proberen raadpleeg je toch best eerst een gezondheidsspecialist.

Als basis van een eiwitshake kunnen soja-eiwitten perfect. Er bestaan wel meer klachten over allergie aan sojaproducten dan aan wei-eiwitproducten dus je doet er goed aan voorzichtig te beginnen met dit soort shakes om te kijken hoe je lichaam erop reageert. Eens je zeker bent dat je niet allergisch bent kan je ze met een gerust hart verder gebruiken.

Aan jou de keuze!

Dit zijn in grote lijnen de optie die je hebt als je graag je trainingsprogramma wil laten ondersteunen door eiwitshakes om zo sneller die gedroomde sixpack te bereiken of andere spiergroepen te ontwikkelen. De meeste atleten zullen kiezen voor wei-eiwitten vanwege hun lage vet- en cholesterolinhoud. Ook qua risico op allergieën geven de meesten de voorkeur aan wei-eiwitten, tenzij men natuurlijk tot de kleine bevolkingsgroep behoort die lactose-intolerant is. In dat geval zijn soja-eiwitten wellicht je beste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *