Welke buikspieroefeningen kun je beter vermijden

 

Veel mensen willen een strakke buik, en gaan daarom erg veel hun buik trainen trainen. Dit is in principe geen probleem, al moet je wel weten dat dit niet de oplossing is voor een sixpack. Plaatselijk vet verbranden bestaat niet, je kunt alleen je sixpack trainen zodat die beter zichtbaar is bij een vetpercentage van onder de 12%.

 

Er zijn echter twee buikspieroefeningen waar je voor op moet passen, omdat deze een grote belasting op je onderrug kunnen zijn. Het gaat om de sit-up en de crunch. Bij beide oefeningen wordt de onderrug gebogen als je omhoog komt. Uit onderzoek blijkt dat er een erg hoge drukbelasting vrij komt, dit veroorzaakt druk op de onderrug wat kan leidden tot rugpijn, spierspanning, spasme en een hernia. Deze blessures wil je als sporter natuurlijk zo veel mogelijk vermijden.

 

Natuurlijk zijn er nog erg veel andere buikspieroefeningen waarop je wel goed je buikspieren kunt trainen. Voorbeelden hiervan zijn de plank, hanging leg raises en knee raises. Ook bij het doen van compound oefeningen als de squat, bench en deadlift gebruik je de buikspieren. Hiermee worden deze dus ook getraind.

 

De buikspieren bestaan natuurlijk uit meerdere spieren, zo heb je de schuine, de bovenste en de diepe buikspieren. Deze kun je allemaal apart trainen met verschillende fitnessoefeningen. Op deze pagina zijn de oefeningen per spiergroep te vinden: https://www.fit.nl/fitnessoefeningen

 

 

Auteur: Marin van Loo

Referenties: [1] McGill, S. M. (1995). The mechanics of torso flexion: Situps and standing dynamic flexion manoeuvres. Clinical Biomechanics (Bristol, Avon), 10(4), 184-192.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *